DNA werk 085 485 3700 of info@dnawerk.nl

Transport en logistiek is een verzamelterm voor alles wat komt kijken bij het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van een stroom aan goederen.

Om je logistieke processen in goede banen te leiden, begint het wanneer de grondstoffen worden ingekocht tot het moment waarop het eindproduct naar de consument gaat. Dit hele traject wordt ook wel de ‘logistieke ketting’ of in het Engels ‘supply chain’ genoemd. Hieronder worden de belangrijkste schakels in deze ketting beschreven.

Aanvoer transport en logistiek

De producten, grondstoffen of onderdelen die nodig zijn voor de productie, moeten vanuit de leverancier worden aangevoerd.  Afspraken over met de leverancier over prijzen en andere leveringsvoorwaarden is erg belangrijk.

Interne goederenstroom

Als de grondstoffen of producten worden aangeleverd, kan het productieproces beginnen. Binnen het productieproces is een goederenstroom die beheerd moet worden. Vorkheftrucks kunnen bijvoorbeeld zorgen voor het interne transport van en naar de laad- en losplaatsen.

Voorraadbeheer

Het beheer van het magazijn en de voorraad zijn ook een onderdeel van transport en logistiek. Hoe houd je de kosten zo laag mogelijk terwijl de voorraad wel groot genoeg is om levering aan de consument te kunnen garanderen? Welke producten moeten op voorraad zijn en welke producten hebben een wat lagere prioriteit?

Distributie

Distributie is de laatste stap in de logistieke keten. Het vervoeren van het eindproduct van magazijn tot consument aflegt. Hier valt ook het verzamelen van de orders onder en het klaarmaken van de verzending voor een de klant. Vaak gaat dit via distributiecentra (dc’s) en winkels. Webshops leveren meestal direct vanuit het distributiecentrum.

Transport en logistiek

Transport verbindt alle bovengenoemde stappen met elkaar. Goederen moeten bij de aanvoer, productie, opslag en distributie verplaatst worden van de ene locatie naar de andere. De wijze waarop je transporteert is belangrijke binnen de logistiek.

Informatiebeheer

Om alle logistieke processen goed te kunnen beheren is het van groot belang om de informatiestromen goed te verwerken. Waar, wanneer en hoe moeten de goederen geleverd worden? Je logistiek staat of valt met een goede organisatie ervan.
Sluit Menu